streda 30. marca 2011

Víno zo slnečného Talianska: Biondi Santi

Talianske vína sa tešia masovej obľube po celom svete. Sú to najmä ideálne klimatické podmienky a bohaté skúsenosti vinárov, ktoré ponúka záruku špičkových vín. Jedným z najslávnejších talianskych vinárstviev je Biondi Santi, ktorý sa preslávilo usadlosti sadením odrody Brunello (Sangiovese Grosso) na konci 19. storočia.

Brunello sa vďaka svojim jedinečným vlastnostiam rozšírilo v celej oblasti a vyrába sa z neho najlepšie červené víno Toskánska - Brunello di Montalcino. Ak je Brunello di Montalcino kráľom toskánskych vín, Biondi Santi je právom považované za kráľa Brunella. Ostatne prestížny magazín Wine Spectator pred desiatimi rokmi poznamenal: "Prvé veľké talianske víno pochádza z Montalcino. Kde by Taliansko bolo bez veľkých vín z Biondi Santi? "

Vína Biondi Santi pravidelne získavajú najvyššie ocenenia od Gambero Rosso (prestížne sprievodca talianskymi vínami) a teší sa obrovskej obľube, rešpektu a uznania po celom svete. Biondi Santi pracuje na niekoľkých vinárskych usadlostiach. Usadlosť Il Greppo, v ktorej sa Brunello zrodilo, zostáva naďalej centrom diania a stále vyrába Brunello presne podľa pôvodného tradičného postupu. Naopak v usadlosti Villa Poggio Salvi, ktorá je druhým pivnicou Biondi Santi, sa pripravuje moderné a rafinované Brunello budúcnosti. Súčasný enológ Villa Poggio Salvi - Luca Belingardi - je vnukom Franca Biondi Santiho, majiteľa pôvodnej usadlosti "Il Greppo". Pivnice Il Greppo a Villa Poggio Salvi sú úzko späté a majú rovnakú filozofiu, ktorej základom je dôraz na výrobu vysoko kvalitných vín.



Spoločnosť La Fattoria vám teraz predstavuje štyri veľmi zaujímavé vína Biondi Santi, dve vína z pivnice Villa Poggio Salvi a dve tradičné vína z Il Greppo. La Fattoria spolupracuje s vinármi z celého Talianska, a to ako z tradičných oblastí, ako je napríklad Marchesi di Barolo v Piemonte, Biondi Santi v Toskánsku, Tedeschi v zóne Veneto, tak is vinári z menej známych regiónov. Medzi ne patrí napríklad Feudo di San Gregorio v Kampánii, Argiolas na Sardínii či Donnafugata na Sicílii.

Pokiaľ si budete chcieť vyskúšať naozaj exkluzívnu plnú chuť vín s nádychom talianskeho stredozemia, určite ochutnajte:

Brunello di Montalcino Il Greppo 2004 Sangiovese Grosso

Červené víno z historickej usadlosti Greppo, v ktorej sa Brunello zrodilo. Pôvodne sa nazývalo po svojom stvoriteľovi Biondi Santi. Až potom, čo ho začali pestovať a vyrábať ostatné vinári, bolo premenované na Brunello di Montalcino. Víno zreje tri a pol roka v malých súdkoch zo slavonského duba, potom ešte šesť mesiacov vo fľaši. Má plnú temnú farbu a vysokú viskozitu. Vo vôni je úžasne komplexný, od tabaku cez čierne plody až po korenia a kožu. Chuť je nezabudnuteľná, plná, teplá a dlhá, s krásne viazanými taníny. Aj cez svoju silu je jemné a elegantné. Je to veľké víno, ktoré patria medzi najlepšie vína na svete.

Rosso di Montalcino Il Greppo 2004 Sangiovese Grosso

Druhé tradičné víno dvory Greppo pochádza z mladších viníc, ktoré sú staré okolo desiatich rokov. Je to veľmi známe víno, vyhľadávané predovšetkým pre svoju intenzívnu vôňu s tónmi ovocia, čokolády a tabaku. V chuti je plné, dlhé, s krásnou čistotou prejavu a dobre viazanými taníny. Rok dozrievalo v barikových sudoch zo slavonského duba. Dubové drevo mu dodalo mäkký tanín, vôňu po vanilke a opálenom dreve. Toto víno je výborné k zverine a grilovaným steakom.

Brunello di Montalcino Villa Poggio Salvi 2003 Sangiovese Grosso

Brunello z viníc Villa Poggio Salvi Santi je spracované na víno moderným štýlom a nepotrebuje tak dlhé zrenie v sude a fľaši ako tradičné Brunello Il Greppo. Víno je štruktúrované, s elegantnými a mäkkými taníny výborne rozpustenými do ovocnej štruktúry vína. Veľmi pekné a obľúbené Brunello.

Tosca Villa Poggio Salvi 2006 Sangiovese Grosso

Víno intenzívnej, jasne rubínovej farby s elegantným a komplexným dojmom zrejúce 10 mesiacov v dubových sudoch zo Slavónie a potom ďalšie štyri mesiace vo fľaši. Vôňa pripomína korenie, tabak a vanilku. V chuti je veľmi harmonické, jemné, bohaté, zamatové a perzistentné. Výborné k cestovinám, pečené hydine a syrom.

1 komentár:

  1. Dobry den,
    nemate nahodou skusenosti s vinom Teanum - www.teanum.sk? Potreboval by som odporucanie, ci kupit alebo nie.
    Dakujem
    Kovac

    OdpovedaťOdstrániť